Jag gick på utställningen Spell Bound av Kristina Jansson på Borås kulturmuseum. Kristina Jansson (f.1967) är en uppmärksammad målare i Sverige. Motiven till hennes målningar har ofta ursprung i olika former av medier, såsom filmklipp och fotografier. Som betraktare kan man uppleva att man befinner sig i ett läge mellan dröm och verklighet omsluten av en hemlighetsfull stämning. Enligt Bendroth Karlsoon och Häikiö (2014, s.49) har barn i en demokratisk kultur rätt att ta del av kulturlivet, och det ingår det i det pedagogiska uppdraget att läraren ger barn möjligheter att möta konst och konstnärliga uttryck av olika slag.
Genom att titta på en kort film som handlade om Kristina Jansson, fick jag reda på en del kring hur hon hade tänkt när hon målat vissa tavlor. Dessa tre tavlor visade samma motiv men på olika sätt ur en fågels perspektiv. Fågeln hade flugit in i en studio och fokus låg på olika saker i varje målning. Detta kan starta en diskussion mellan pedagog och barn. Man kan ställa frågor som t.ex: Tror ni att en fågel upplever världen på detta sättet? Hur tror ni att en fågel ser saker? I förskolans läroplan, Lpfö 98 (10), s. 10, står det att: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.
Varför ska man visa konst för små barn och förstår de konst? Dessa frågor ställs ofta och genom dessa frågor utgår man ifrån att det finns ett sätt att förstå konst på. Ett rätt sätt, och att konst ska förstås. Risken med att ha ett sådant synsätt är att man fastnar i förmedlingspedagogiken (Bendroth Karlsson & Häikiö 2014, s. 50). På konstmuséets övervåning fanns samlingen "Från Grunevald till Fernström", med olika konstnärers självporträtt, landskap, moderna samt mer abstrakta målningar. Utifrån abstrakta tavlor kan man diskutera med barnen om vad de tror att tavlan föreställer. Barnen kan få använda sin fantasi fritt och det finns inga rätt eller fel.
I en del av tavlorna såg det ut att hända mycket. Utifrån sådana tavlor skulle barnen kunna få berätta vad de tror händer, har hänt och kommer att hända så att man kan bygga upp en berättelse kring bilden. Ur Lpfö 98 (10), s.11: Arbetslaget ska ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer.
Referenser
Bendroth Karlsson, M. &Häikiö, T. (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur.Läroplan för förskolan Lpfö 98 (rev.10). (2011). Stockholm:Skolverket.